Continentul scufundat a apărut cu noi țări și peisaje idilice. E a opta comoară a Pământului

de: Apostol Stefan
22 09. 2024

Când auzim expresia continent scufundat, cu siguranță că ne vom gândit la celebrul continent al Atlantidei. Dar, spre surprinderea tuturor, nu este vorba despre acel continent, ci despre un alt continent scufundat care a apărut cu noi țări și peisaje idilice, și despre care specialiștii spun că ar putea fi al optulea continent al Pământului.

Zeelandia, ar putea fi al optulea continent al Pământului

Pentru pasionații de mistere, poate acest nume este unul cunoscut. Dar, pentru cei mai puțini familiarizați, trebuie spus că vorbim despre Zealandia. Cunoscută sub numele de continentul Noua Zeelandă, este o masă continentală mare, aproape scufundată.

Cercetătorii spun că Zeelandia s-a desprins din Asia în urmă cu 60 – 85 de milioane de ani. Din aceleași cercetări mai reiese că s-a desprins și din Antarctica în urmă cu 130 – 185 de milioane de ani.

Deși este mai subțire decât alte continente, scoarța sa este mai groasă decât cea a oceanelor. În timpul destrămării Gondwanei, Zealandia a suferit o subțiere și o întindere care au dus la scufundarea sa aproape completă sub Oceanul Pacific, spun specialiștii.

Dar, dovezile geologice sugerează că a adăpostit cândva diverse specii de floră și faună terestră, după cum demonstrează resturile de spori de plante și creaturile marine de mică adâncime.

Acest continent scufundat a apărut cu noi țări și peisaje idilice

Cercetări recente conduse de echipa GNS Science din Noua Zeelandă au cartografiat cele două treimi nordice ale Zealandiei. Prin aceste măsurători au acoperit aproape trei milioane de kilometri pătrați.

Au fost colectate probe de roci care dezvăluie o geologie bogată, de la gresii vechi de 95 de milioane de ani la bazalte mai tinere din Eocen. Zealandia a fost cândva un continent alungit și îngust, spun cercetătorii de la GNS.

În timpul cercetării, s-a mai descoperi că cea mai mare parte s-a aflat sub apă timp de 23 de milioane de ani. Astăzi, Noua Zeelandă și Noua Caledonie sunt cele mai mari mase terestre. Amândouă reprezintă doar 10% din suprafața inițială a continentului, care, la apogeul său, acoperea 4,9 milioane de kilometri pătrați.

Descoperirea Zealandiei a surprins experții

Descoperirea Zealandiei a surprins experții, fiind recunoscută ca al optulea continent de pe Pământ. Ceea ce se știe acum este că a fost o masă de pământ scufundată în sud-vestul Oceanului Pacific.

Pentru o lungă perioadă de timp, această regiune a fost considerată un grup de insule și platforme subacvatice, dar în 2017, geologii și geofizicienii i-au confirmat existența într-un studiu publicat în GSA Today. Zealandia acoperă 4,9 milioane de kilometri pătrați, fiind cel mai mic, cel mai tânăr și în cea mai mare parte submers.

Doar 6% din teritoriul său se află deasupra nivelului mării, în principal în Noua Zeelandă și Noua Caledonie. Descoperirea a fost posibilă prin analize geofizice și geologice detaliate, inclusiv studiul rocilor, al cenușii subacvatice și al datelor seismice.

Caracteristicile geografice ale Zealandiei includ șanțuri adânci, vulcani submarini și platouri continentale extinse. În ciuda acestei descoperiri recente, continentul nu este emergent, ci se scufundă treptat din cauza creșterii nivelului mării, un proces care s-ar putea finaliza în următoarele câteva decenii.

Zealandia, al optulea continent al Pământului, găzduiește mai multe țări

Cea mai mare este Noua Zeelandă, cu aproximativ cinci milioane de locuitori și peisaje emblematice, cum ar fi Alpii de Sud și zonele vulcanice active. Noua Caledonie, un teritoriu francez cu aproximativ 270.000 de locuitori, este cunoscută pentru biodiversitatea și peisajele sale forestiere.

Insulele Fiji, deși nu se află în întregime în Zealandia, face, de asemenea, parte din acest platou, la fel ca Vanuatu, cu aproximativ 300.000 de locuitori și mai multe insule vulcanice. Insula Norfolk, un teritoriu australian, este, de asemenea, situată în această regiune.

În ciuda diferențelor culturale și istorice dintre aceste țări, amplasarea lor în Zealandia le conectează din punct de vedere geologic, oferind o privire asupra dezvoltării teritoriului în Pacificul de Sud. Cu toate acestea, viitorul Zealandiei este în pericol din cauza schimbărilor climatice, care ar putea scufunda și mai mult continentul.

Discursul premierului Tuvalu în fața ONU, în apă până la genunchi, a fost un memento al gravității problemei. Situația necesită măsuri urgente pentru a reduce încălzirea globală, deoarece și alte teritorii, cum ar fi Hawaii, sunt în pericol.

Acest continent s-a scufundat în timpul Cretacicului

Deescoperiri alarmante au fost făcute de o echipă internațională de cercetători din Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite și Danemarca. Echipele au cartografiat continentul scufundat Zealandia folosind noi mostre de roci. Majoritatea au fot prelevate de pe fundul mării din Fairway Ridge, în Marea Coralilor.

Studiul, publicat în 2020, a utilizat date privind anomalii magnetice și alte studii geologice. Pe baza acestor date s-a putut genera o hartă detaliată a geologiei subacvatice din nordul Zealandiei. La acest moment, conform specialiștilor, harta acoperă aproximativ cinci milioane de kilometri pătrați.

Analiza arată că Zealandia s-a scufundat ca urmare a subțierii crustei în timpul Cretacicului târziu, când întinderea și deformarea internă a regiunii au provocat fisuri care au permis intrarea apei, formând Marea Tasmaniei. În timp, crusta s-a micșorat la o grosime cuprinsă între 10 și 30 de kilometri, ceea ce a dus la scufundarea continentului, lăsând doar 5% vizibil la suprafață, în principal în Noua Zeelandă.

Cu toate acestea, scufundarea Zealandiei nu a fost doar rezultatul micșorării crustale. Între 35 și 50 de milioane de ani în urmă, regiunea a coborât cu un kilometru din cauza tensiunilor tectonice care i-au deformat straturile și au generat vulcani submarini în vestul Pacificului. Acest fenomen a fost comparat cu un cutremur masiv, cu mișcare lentă, care a reactivat mișcările tectonice din zonă.

Cercetarea confirmă concepția Zealandiei ca un continent complet, o teorie propusă în 2017 de revista GSA Today, care sugerează că acest teritoriu nu este o simplă colecție de insule împrăștiate, ci o mare masă continentală.